Η Ιπποκρατική Ιατρική άνθισε κατά την περίοδο του χρυσού αιώνα του Περικλή προσφέροντας στην παγκόσμια εξέλιξη της Ιατρική Επιστήμης μέχρι και σήμερα, με το ιστορικό, φιλοσοφικό, ανθρωπιστικό και μεθοδολογικό της περιεχόμενο.
Σύμφωνα με ένα από τα 59 έργα της «Ιπποκρατικής Συλλογής» (Corpus Hippocraticum) με Τίτλο «Περί ἀέρων, ὑδάτων, τόπων» , το οποίο χαρακτηρίστηκε ως το πρώτο παγκόσμιο Οικολογικό Σύγγραμμα που αναγνωρίζει τη ΦΥΣΗ ως τον κύριο παράγοντα για την υγεία του ανθρώπου («ηγεμονικότατον απάντων η Φύσις») ,
Βασικοί παράγοντες που καθορίζουν άμεσα την υγεία των ανθρώπων, μεταξύ άλλων, είναι :
- Η υγρασία
- Ο προσανατολισμός και η φορά των ανέμων
Για το λόγο αυτό, ο Ιπποκράτης προχώρησε σε συσχετισμό της αποτελεσματικότητας μιας θεραπείας με τη μελέτη των κλιματικών συνθηκών.
Σύμφωνα με την Ιπποκρατική προσέγγιση δηλαδή , η θεραπευτική αγωγή που θα υποδείξει ένας ιατρός , μπορεί να έχει επιπλέον πιθανότητες επιτυχίας , όταν βασίζεται στην μελέτη των κλιματικών συνθηκών και στη λογική.
Οι οδηγίες που έθεσε στο πλαίσιο αυτής της λογικής, αποτέλεσαν το έναυσμα της επιστήμης της Περιβαλλοντικής Ιατρικής, αντικείμενο της οποίας αποτελεί η μελέτη των αλληλεπιδράσεων μεταξύ του περιβάλλοντος και της ανθρώπινης υγείας.
Για τη σύνθεση των πληροφοριών της παραπάνω έρευνας
Μίνα Λέχου
“Ερευνήτρια”
(* Magni Hippocratis medicorum omnium facile principis, opera omnia quae extant, 1657)