Τα τελευταία χρόνια, λόγω της παγκοσμιοποίησης, οι έλληνες αλλάζουν νοοτροπίες που είχαν για πολλά χρόνια και τις διατηρούσαν χωρίς να υπάρχει μια λογική εξήγηση.
Σαν συνέπεια όλης αυτής της επικοινωνίας με άλλους λαούς και της αναζήτησης γνώσης μέσα από βιβλία και ίντερνετ, αρχίζουν να ενδιαφέρονται πιο πολύ για το τι τρώνε, τι πίνουν και γενικά πως φροντίζουν τον εαυτό τους.
Το ίδιο ισχύει και στην ιατρική και στην φαρμακευτική. Ψάχνουν οι ίδιοι και θέλουν και διαφορετικές γνώμες για να βρουν ότι κάνει καλύτερο στον εαυτό τους. Που αυτό είναι και σωστό και λογικό.
Ανακαλύπτουν λοιπόν, ποια φαγητά είναι πιο υγιεινά, ποια θα τους ωφελήσουν περισσότερο, πως πρέπει να γυμνάζονται και τι θεραπείες θα κάνουν ώστε να είναι υγιείς και ευτυχισμένοι.
Το αποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια ραγδαία αύξηση στη ζήτηση εναλλακτικών θεραπειών, με ένα από τα μεγαλύτερα μερίδια να παίρνει η Ομοιοπαθητική.
Η Ομοιοπαθητική δεν είναι μια “μόδα”, ήρθε και θα περάσει, όπως θα σκέφτονται μερικοί. Αντίθετα τα τελευταία 40 χρόνια αναπτύχθηκε αργά αλλά σταθερά, με μια έκρηξη τα τελευταία 5 χρόνια λόγω του ότι ο κόσμος είδε πόσο πραγματικά επωφελείται. Ομοιοπαθητικά φαρμακεία έχουν ανοίξει στις περισσότερες γειτονιές τις Αθήνας αλλά και σε άλλες μεγάλες πόλεις τις Ελλάδος.
Όμως τι είναι αυτή η ομοιοπαθητική για την οποία μιλάνε οι περισσότεροι και αρκετοί γιατροί είναι αρνητικοί και την καταδικάζουν ότι δεν κάνει τίποτα; Ποιοι είναι όλοι αυτοί που αμφιβάλουν;
Όπως έλεγε και ο Proceso Ortega (διάσημος μεξικανός ομοιοπαθητικός): “Η Ομοιοπαθητική έχει πάψει να είναι ένα αμφιλεγόμενο αντικείμενο γι αυτούς που διαβάζουν. Χωρίς να θέλω να προσβάλω κανέναν, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι αμφιλεγόμενη μόνο σ αυτούς που δεν έχουν ιδέα τι είναι, αλλά λένε ότι ξέρουν. Αυτοί που πραγματικά ξέρουν την σέβονται και την θαυμάζουν αναλόγως με τον βαθμό των γνώσεων τους’’.
Αν δείτε κάποιον που κοροϊδεύει την Ομοιοπαθητική απλώς ρωτήστε τον τι ξέρει από ομοιοπαθητική, τι βιβλία ομοιοπαθητικής έχει διαβάσει και τι εμπειρία έχει.
Και επειδή μερικοί ίσως νομίζετε ότι και αυτό είναι ένα ξενόφερτο “πράγμα”, όπως πολλά άλλα και δεν ταιριάζει στην ελληνική ιδιοσυγκρασία, σαν πληροφορώ πως τις βάσεις της Ομοιοπαθητικής τις έβαλε ο Ιπποκράτης, ο πατέρας τις ιατρικής, πριν 2500 χρόνια. “Δια τα όμοια νόσος γίγνεται και δια τα όμοια προσφερόμενα εκ νοσούντων υγιαίνονται’’ το ρητό αυτό υπήρχε στην διδασκαλία του μεγαλύτερου έλληνα ιατρού της αρχαιότητας, και με βάση αυτό θεράπευε και δίδασκε και τους μαθητές του.
Ο γερμανός ιατρός Σαμουήλ Χάνεμαν γύρω στα 1800, διαβάζοντας κείμενα από τους αρχαίους έλληνες που διασώθηκαν εξέλιξε με βάση αυτή την αρχή και δημιούργησε ένα νέο ιατρικό σύστημα που έχει νόμους, ένας από τους οποίους είναι ίδιος με το ρητό του Ιπποκράτη “τα όμοια τοις ομοίοις εισίν ιάματα”.
Και αν στην ιατρική που ξέρετε, τα φάρμακα και οι θεωρίες περί νοσημάτων αλλάζουν συχνά, λόγω μη αποτελεσματικότητας, παρενεργειών, νέων θεωριών κτλ, στην ομοιοπαθητική επειδή υπάρχουν νόμοι για το πως γίνεται η θεραπεία δεν αλλάζουν (όπως ο νόμος της βαρύτητας πχ). Ούτε τα φάρμακα αλλάζουν και έχουν την ίδια δράση και αποτελεσματικότητα και απλώς προστίθενται νέα φάρμακα που έχουν δράση σε άλλες παθήσεις, οι οποίες τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί λόγω της κοινωνίας που ζούμε, όχι αποτελεσματικής ιατρικής κ.λ.π. που δεν μπορούν να αναφερθούν σ’ αυτό το άρθρο.
Ας πάμε τώρα να απαντήσουμε στο ερώτημα μας τι είναι η Ομοιοπαθητική;
Η Ομοιοπαθητική είναι μια τελείως φυσική μέθοδος θεραπείας. Στοχεύει στην ενδυνάμωση του ίδιου του οργανισμού κινητοποιώντας τις αμυντικές του δυνάμεις που ήταν ασθενείς (με αποτέλεσμα να γεννηθεί η ασθένεια) και έτσι ισχυροποιεί και αποκαθιστά την διαταραγμένη του υγεία και επιφέρει την ίαση. Στην Ομοιοπαθητική θεραπευτική κάθε άρρωστος αντιμετωπίζεται σαν μια τελείως ξεχωριστή περίπτωση, παρόλο που μπορεί να έχει τις ίδιες διαγνώσεις -πχ ημικρανία, κατάθλιψη – και μπορεί να χρειαστεί διαφορετικό φάρμακο. Αυτό συμβαίνει γιατί ο ανθρώπινος οργανισμός θεωρείται ενιαίο σύνολο, σώματος – συναισθήματος – διανόησης και όχι μεμονωμένα συμπτώματα.
Διαβάζοντας όλα αυτά, εύκολα βγάζετε το συμπέρασμα ότι είναι κάτι διαφορετικό από την ιατρική που ξέρετε, όπου ο ιατρός βρίσκει ότι πάσχετε από κάτι πχ ημικρανία, και σας χορηγεί το ίδιο φάρμακο όπως και σε εκατοντάδες χιλιάδες άλλους ασθενείς με ημικρανία, με διαφορετικά αποτελέσματα στον καθένα. Άλλος θα δει βελτίωση μεγάλη, άλλος μικρή, άλλος καθόλου, άλλος θα έχει παρενέργειες κτλ. Αν σας διαγνώσει και με κατάθλιψη θα πάρετε κι άλλο διαφορετικό φάρμακο για το διαφορετικό πρόβλημα που έχετε.κ.ο.κ
Με την ομοιοπαθητική, όπως είπαμε παραπάνω, βλέποντας τον ασθενή ως ένα σύνολο, μια οντότητα που όταν πάσχει εκφράζεται με διάφορους τρόπους, για πολλές διαφορετικές διαγνώσεις, θα δίνεται ένα μοναδικό φάρμακο. Με αυτό ο οργανισμός θα βρίσκει την δύναμη και ενεργεία να λύσει μόνος του τα προβλήματα του, που δεν μπορούσε πριν αφού δεν είχε αρκετή ενέργεια γι αυτό.
Επειδή φαντάζομαι απ όλα αυτά γεννιούνται κι άλλα ερωτήματα και απορίες, θα αναλύσουμε σε επόμενα άρθρα, τι ασθένειες μπορεί να θεραπεύσει η ομοιοπαθητική, πως ενεργεί το ομοιοπαθητικό φάρμακο, την ιστορία της ομοιοπαθητικής, ποίοι μπορούν να κάνουν ομοιοπαθητική, τι γίνεται στις άλλες χώρες κτλ.
Η ομοιοπαθητική δεν είναι πανάκεια, όμως ένας συνδυασμός της με την κλασσική ιατρική νομίζω ότι είναι ότι καλύτερο μπορεί να έχει ένας ασθενής που ενδιαφέρεται πραγματικά για την υγεία του και ψάχνει ότι καλύτερο υπάρχει για να είναι υγιής και ευτυχισμένος.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΙΣΙΟΣ M.D.
Ειδικός Παθολόγος – Ομοιοπαθητικός
drpisios@yahoo.com
2130053249