Οι αριθμοί τα λένε όλα! Περίπου το 90% των ανθρώπων άνω των 65 ετών θέλουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, να παραμείνουν στο σπίτι τους, ενώ ακόμη και αν χρειαστεί συστηματική φροντίδα και καθημερινή περιποίηση, πάλι πάνω από το 80% επιθυμούν το σπίτι τους.
Μόνο στις ΗΠΑ, περίπου 8.000 άτομα ημερησίως κλείνουν τα 65 τους χρόνια. Το να γεράσεις στο σπίτι σου δεν είναι μόδα. Είναι μια πραγματικότητα στην 3η ηλικία σε όλο τον κόσμο- όπου μόνο μια μικρή μειονότητα θα προτιμούσε να μεταφερθεί στις ευκολίες της ιατρικής παρακολούθησης και συντροφιάς που προσφέρουν τα εξειδικευμένα κέντρα. Το φαινόμενο του να γερνάς σπίτι στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα ότι οι ηλικιωμένοι του 21ου αιώνα κρατούν την ανεξαρτησία τους παρά το ότι υπάρχουν κίνδυνοι.
Σύμφωνα με έρευνα του University College London οι επιπτώσεις της μοναξιάς και της απομόνωσης καθώς και η μη συχνή αλληλεπίδραση με άλλους- οικογένεια και φίλοι- μπορούν να μειώσουν τα χρόνια ζωής. Ακόμα και για τους ηλικιωμένους που δεν αντιμετωπίζουν ακόμη κάποιο πρόβλημα υγείας, το να ζούν μακριά μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ο Andrew Steptoe, καθηγητής Ψυχολογίας στο University College London αναφέρει πως και τα δυο- κοινωνική απομόνωση και μοναξιά- φαίνεται να συσχετίζονται περισσότερο με το ρίσκο του θανάτου, αλλά η απομόνωση είναι η πιο σημαντική.
Σε μερικές περιπτώσεις, αυτό που φαίνεται ως εύκολη λύση είναι συχνά δυσκολότερη ως προς την πράξη. Η μεταφορά του ηλικιωμένου σε μια “ζωντανή κοινότητα” που θα του προσφέρει όχι μόνο ιατρική περίθαλψη αλλά και κοινωνική δραστηριότητα φαντάζει ένα λογικό βήμα. Όταν όμως ένας ηλικιωμένος απαιτεί 24ωρη περιποίηση, την δύσκολη απόφαση πρέπει να πάρει κάποιο στενό μέλος της οικογένειας.
Για αυτούς που ζουν μόνοι τους και μπορούν, κατασκευάστηκε ενα ρομπότ συντροφιάς ο BUDDY. Μπορεί να επιβεβαιώσει ότι είναι καλά στην υγεία τους, να τους προσφέρει κοινωνική διαδραστικότητα και βοήθεια και να τους υπενθυμίσει για επερχόμενες εκδηλώσεις, ραντεβού και αποστολές. Επιπροσθέτως μπορεί να ελέγχει το σπίτι τους, να ανιχνεύσει οποιαδήποτε μη συνηθισμένη δραστηριότητα και να παρέχει υπενθύμιση για την λήψη των φαρμάκων. Μέσα από τον BUDDY μπορούν να έχουν πρόσβαση στην τεχνολογία επικοινωνιών όπως το Skype και το Facetime με μεγαλύτερη ευκολία.
Οι συμμετέχοντες σε μια πρόσφατη έρευνα που έγινε από το Εργαστήριο Έρευνας της Επίδρασης των Μedia στο College of Communications στην πολιτεία Penn υπέδειξε ότι οι ηλικιωμένοι έχουν αγκαλιάσει την ιδέα των ρομπότ όταν σκέφτονται την υποστήριξη τους στην ενημέρωσης, την πληροφόρηση και την ανάγκη διαδραστικότητας. Τα ρομπότ συντροφιάς κάνουν το μέλλον των ηλικιωμένων ανθρώπων καλύτερο.
Πηγή:http://www.bluefrogrobotics.com