Σε διάφορα μέσα υπήρξαν αναφορές για περιστατικά, τόσο στην Κίνα όσο και σε άλλες χώρες, όπου ασθενείς που πήραν εξιτήριο βρέθηκαν εκ νέου θετικοί σε μεταγενέστερο επανέλεγχο. Οι επιστήμονες ενδιαφέρθηκαν να διευκρινίσουν αν οι αναρρώσαντες ασθενείς διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής ή επαναμόλυνσης από κορονοϊό.
Σε σχετική έρευνα μελετήθηκε σε βάθος χρόνου η επανέκθεση στον ιό σε πιθήκους που είχαν μολυνθεί από SARS-CoV-2, μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων της αρχικής μόλυνσης.
Αρχικά μολύνθηκαν πίθηκοι rhesus και παρατηρήθηκε η απώλεια βάρους σε μερικούς από αυτούς, ο ιικός αναδιπλασιασμός κυρίως στη μύτη, τον φάρυγγα, τους πνεύμονες και το έντερο, καθώς και η μέτρια διάμεση πνευμονία στις 7 ημέρες μετά τη μόλυνση (dpi, days post-infection).
Καθώς τα συμπτώματα υποχωρούσαν και το συγκεκριμένο αντίσωμα ανιχνεύθηκε θετικό στα τεστς, οι ερευνητές προχώρησαν σε νέα έκθεση με το ίδιο στέλεχος SARS-CoV-2 στους μισούς από τους αναρρώσαντες πιθήκους.
Αυτή την φορά δεν βρέθηκαν ιϊκά φορτία σε ρινοφαρυγγικά και πρωκτικά μάκτρα κατά τη διάρκεια των ελέγχων ή αναπαραγωγή του ιού σε τμήματα πρωτογενούς ιστού στις 5 ημέρες μετά την επαναμόλυνση (days post-reinfection, dpr). Σε συνδυασμό με τα ιολογικά, ραδιολογικά και παθολογικά ευρήματα, οι πίθηκοι με επανέκθεση δεν εμφάνισαν καμία επανεμφάνιση του COVID-19, ομοίως με τους μολυσμένους πιθήκους που δεν επαναμολύνθηκαν.
Συνολικά, τα αποτελέσματά υποδεικνύουν ότι η πρωτογενής μόλυνση με SARS-CoV-2 θα μπορούσε να προστατεύσει από τις επακόλουθες εκθέσεις.
πηγή: https://www.biorxiv.org/about-biorxiv