Παραμένει ασαφές το γιατί ο κορονοϊός φαίνεται να χτυπάει τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης πιο σκληρά από ό, τι άλλους πάσχοντες, σύμφωνα με ειδήμονα τη Δευτέρα.
“Γνωρίζουμε την υψηλή θνησιμότητα στους ηλικιωμένους, αλλά για λόγους που δεν κατανοούμε, οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά, παρά την νεαρή τους ηλικία”, δήλωσε ο Δρ. Peter Hotez, πρύτανης του National School of Tropical Medicine στο Baylor College of Medicine στο Χιούστον.
“Δεν υπάρχει τίποτα πιο αποσταθεροποιητικό” από το να αρρωσταίνουν οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, είπε στο CNN, και θα χρειαστεί χρόνος για να προσδιοριστεί τι τους κάνει πιο άρρωστους από άλλους ασθενείς.
Η δήλωση του Hotez ακολούθησε μετά το Σαββατοκύριακο όπου το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών Έκτακτης Ανάγκης (ACEP) ανακοίνωση ότι δύο γιατροί που πάσχουν από κορονοϊό ήταν σε κρίσιμη κατάσταση: ένας γιατρός της Washington στην ηλικία των 40 ετών και ένας 70χρονος στο Patterson, New Jersey.
Δεν ήταν βέβαιο εάν ο γιατρός της Ουάσιγκτον κόλλησε την ασθένεια μέσω της εργασίας ή της διασποράς στην κοινότητα, αλλά συμμορφωνώταν με όλα τα σχετικά πρωτόκολλα, ανέφερε το ACEP. Ο γιατρός του New Jersey, γιατρός ετοιμότητας εκτάκτων περιστατικών, εισήχθη σε νοσοκομείο με προβλήματα στο αναπνευστικό και απομονώθηκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας από το Σάββατο, δήλωσε το AECP.
“Είμαι βαθιά λυπημένος από αυτά τα νέα, αλλά δεν εκπλήσσομαι”, δήλωσε ο πρόεδρος του ACEP Δρ. William Jaquis. “Ως γιατροί έκτακτης ανάγκης, γνωρίζουμε τους κινδύνους που εγκυμονούν στην εργασίας μας. Στεκόμαστε στο πλευρό των συναδέλφων μας”.
Ο Δρ. Li Wenliang – γιατρός του κεντρικού νοσοκομείου της Wuhan, ο οποίος χαιρετίστηκε ως ήρωας για την προσπάθειά του να σημάνει συναγερμό για τον κορονοϊό, έστω και αν η αστυνομία τον κατηγορούσε για διασπορά φημών, πέθανε μέσα σε εβδομάδες από την έκθεση του. Αφού ειδοποίησε τους συναδέλφους του για επτά ασθενείς που είχαν τεθεί σε καραντίνα μετά από διάγνωση για κορονοϊό το Δεκέμβριο, πέθανε από την ασθένεια στις 7 Φεβρουαρίου.
Εκείνη την εποχή, ο αριθμός των περιπτώσεων στην Κίνα είχε μόλις υπερβεί τους 31.000. Τώρα ανέρχονται σε περισσότερους από 170.000 παγκοσμίως.
“Ίσως οφείλεται σε υψηλότερη δόση ιού που λαμβάνουν”, δήλωσε ο Hotez στη συνέντευξή του στη Δευτέρα με το CNN. “Δεν γνωρίζουμε πραγματικά, θα χρειαστεί χρόνος για μελέτη.”
Η συγκράτηση και η θεραπεία του κορονοϊού επιβαρύνει ήδη κυβερνήσεις και νοσοκομεία. Η ύπαρξη εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που παραγκωνίζονται και δεν θα είναι σε θέση να φροντίζουν τους ασθενείς αποτελεί αίνιγμα για το οποίο δεν υπάρχει σχέδιο Β αυτή την στιγμή, δήλωσε ο Hotez.
“Πρέπει να κάνουμε κάτι για να προσφέρουμε στους εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή της υγειονομικής περίθαλψης ένα επιπλέον επίπεδο ανακούφισης”.