Τον Οκτώβριο έρχεται στις οθόνες του κινηματογράφου για πρώτη φορά στην Ελλάδα μια ταινία αφιερωμένη στη νόσο Alzheimer!
Η σεναριογράφος και σκηνοθέτης Μαρία Σβολιαντοπούλου θέλησε να αποτυπώσει κάθε στιγμή και κάθε πτυχή της διαβίωσης με τη νόσο Alzheimer όχι μόνο για τον ίδιο τον ασθενή, αλλά κυρίως για τους «αφανείς ήρωες», τους περιθάλποντες και τον αντίκτυπο στη δική τους ζωή. Την σκηνοθεσία υπογράφει ο Αντώνης Ρενιέρης.
Ηχηρά ονόματα του χώρου της υποκριτικής συμμετέχουν στην ταινία που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει για την αναγνώριση και την αποδοχή της νόσου, καθώς και να δώσει δύναμη στους περιθάλποντες των ανθρώπων που νοσούν, ανεξαρτήτου παθήσεως.
Μία 100% εθελοντική δουλειά για την οποία επιστρατεύτηκαν πάνω από 70 εθελοντές επαγγελματίες και μη από όλους τους σχετικούς κλάδους, ενώ τα γυρίσματα της ταινίας έγιναν στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Πως γεννήθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μίας ταινίας που θίγει την φοβερότερη ασθένεια της εποχης, το Αλτσχάιμερ;
Η ιδέα γεννήθηκε περίπου πριν 2 χρόνια με σκοπό και απώτερο στόχο να καταφέρει να αποτυπώσει με όσο το δυνατόν ανώδυνο τρόπο συμπτώματα και καταστάσεις που ζουν οι φροντιστές κυρίως και κατ’ επέκταση τα άτομα που νοσούν. Κύριος στόχος μου ήταν μια συναισθηματική απελευθέρωση των όσων είχα βιώσει εγώ η ίδια, χωρίς κάποιο απώτερο σκοπό. Είχα ήδη δημιουργήσει μια ερασιτεχνική ταινία μικρού μήκους με θέμα τις ψυχικές ασθένειες (υπάρχει στο YouTube με τίτλο «Οι μάσκες που βραδιάζουν το πρωί») και έχοντας μια όμορφη εικόνα από την τότε εμπειρία μου, πήρα την απόφαση να πάω ένα βήμα παρακάτω και να δώσω «ζωή» στο σενάριο που είχα γράψει, με άλλα δεδομένα αυτή τη φορά.
Στην Ελλάδα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από φροντιστές που κάθε μέρα υποκύπτουν και παρουσιάζουν ένα ευρύ φάσμα βαριάς συμπτωματολογίας, όπως κατάθλιψη και λοιπές αγχώδεις διαταραχές, διότι δεν εκφράζονται, δεν ανοίγονται, δε δίνουν προσωπικό χρόνο στον εαυτό τους, γεμίζοντας τον εαυτό τους με ενοχές και απογοήτευση. Σκοπός της ταινίας είναι να αναγνωρίσουμε τη δύναμη και την καθημερινή προσπάθεια που καταβάλλουν οι φροντιστές των ατόμων που νοσούν.