Στις μέρες μας η χρήση των ιδιοτήτων ορισμένων φυτών για τον καθαρισμό μολυσμένων από βαρέα μέταλλα υδάτων και εδαφών έχει γίνει κοινή πρακτική σε χώρες της Ευρώπης και στις Η.Π.Α. Εξίσου εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα μελετών, που αποδεικνύουν πως ορισμένα άλλα είδη φυτών είναι σε θέση να δεσμεύσουν στους ιστούς τους ραδιενεργά στοιχεία που απαντώνται στο έδαφος. Έρευνες που γίνονται ακόμη πιο επίκαιρες μετά το τελευταίο ανησυχητικό ατύχημα στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα της Ιαπωνίας, εξετάζουν την περίπτωση ενός είδους της Datura,το οποίο έχει ήδη χρησιμοποιηθεί σε εδάφη κοντά στο (πρώην) πυρηνικό εργοστάσιο του Τσερνόμπιλ.
Επίσης έχει μελετηθεί το είδος Brassica juncea με ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Τέλος, το ινδικό δένδρο Nirmali (Strychnos potatorum) το οποίο είναι γνωστό για την ικανότητα του να καθαρίζει τα ακατάλληλα προς χρήση ύδατα, φαίνεται να διαθέτει μία πρωτεΐνη σε θέση να δεσμεύει ουράνιο από το έδαφος.
Όσον αφορά τα βαρέα μέταλλα τα οποία συχνά μολύνουν το έδαφος κοντά σε βιομηχανίες επεξεργασίας μετάλλου, βρέθηκαν αρκετές λύσεις. Φυτά όπως το λευκό σινάπι (ιδαίτερα διαδεδομένο την άνοιξη και στην χώρα μας) απορροφά μόλυβδο, ψευδάργυρο και κάδμιο, καθώς και το Thlapsi caerulecens που δεσμεύει μεγάλες ποσότητες νικελίου και ψευδάργυρου, έχουν ήδη δοκιμαστεί στην πράξη. Δοκιμές έχουν γίνει και με γενετικά τροποποιημένο Arabidopsis thaliana, λόγω της εξαιρετικής του δυνατότητας να δεσμεύει τοξικά στοιχεία όπως το αρσενικό, μέσω ειδικών ενζύμων που διαθέτει.
Τα φυτά μετά την συγκομιδή τους, οδηγούνται σε ειδικούς κλιβάνους όπου σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες (1500 C), διαχωρίζονται τα μέταλλα από τις στάχτες οπότε είναι δυνατόν και να επαναχρησιμοποιηθούν.
Κατερίνα Λαδοπούλου
Φαρμακοποιός